Podișul Mehedinți - un tărâm desprins din basme
Podișul Mehedinți este cea mai mică unitate majoră de relief din România, ocupând doar 0,33% din suprafața țării. Acesta se află în mare parte în județul Mehedinți. Din punct de vedere turistic, este un loc perfect unde îți poți petrece vacanța, în orice moment al anului, chiar dacă nu sunt multe locuri de cazare.
Mai jos, vă voi prezenta unele dintre cele mai frumoase locuri din Podișul Mehedinți.
Ponoarele
Ponoarele este un sat situat în nordul Mehedințiului, în apropiere de orașul Baia de Aramă. Este cel mai bine promovată localitate mehedințeană, din punct de vedere turistic. Turiștii vin aici din toate colțurile țării și nu numai. Într-adevăr, au ce vedea aici.În primul rând, locul este cunoscut pentru Festivalul Liliacului, ce se desfășoară în fiecare an. Acesta are rolul de a promova comuna, dar și Pădurea de Liliac, cea mai mare de acest fel din țară.
Complexul carstic cuprinde mai multe forme carstice spectaculoase. De exemplu, câmpurile cu lapiezuri - cu nume predestinate - Afrodita și Cleopatra sunt cel mai bine păstrate forme carstice de acest fel din România. Au o frumusețe nemaivăzută, iar în jurul lor s-au țesut numeroase legende.
Peștera este, de asemenea, o atracție de neratat. Arătând ca o gură în pământ, aceasta se întinde de la pod, până la lacul Zăton, ce își are originea acolo.
Podul natural, numit și Podul lui Dumnezeu, este unul dintre cele trei poduri naturale din lume, deosebindu-se de celelalte două (din Franța și SUA) prin faptul că este deschis circulației rutiere.
Zătoanele, ambele lacuri carstice, se găsesc pe o parte și pe cealaltă a podului. Zătonul mare, care este cel mai întins lac carstic din România, se poate vedea de pe dealul cu lapiezuri; s-a format într-o depresiune carstică.
Isverna
Isverna se află în nord-vestul județului Mehedinți, la granița cu județul Caraș-Severin. Deși nu are multe unități de cazare, comuna are o mulțime de atracții naturale.
Peștera Isverna se află la limita dintre munte și podiș, în satul Isverna. Aceasta reprezintă unul dintre izvoarele râului Coșuștea. Este cunoscută pentru facilitatea de a se practica cave diving.
Cheile Coșuștei se află la ieșirea din satul Cerna - Vârf. Deși nu sunt lungi, cheile te uimesc prin frumusețea lor: stâncile, apa și liliacul fac cheile să pară desprinse din povești. Aici se găsește și o stâncă aparte; se numește Piatra Îngăurită și este, așa cum spune și numele, îngăurită.
Peștera care se află în satul Cerna - Vârf, numită Peștera cu Tezaurul, ascunde o legendă fascinantă. Se spune că prințul sârb Milan Obrenovici a furat Tezaurul Serbiei și a fugit cu el în România. Acesta l-a ascuns în peștera mehedințeană. Cum nu a putut face asta singur, a avut ajutoare, dar, pentru că nu a vrut să mai știe și altcineva de locul unde a ascuns comoara, a făcut un gest oribil. După ce au terminat de ascuns comoara, Milan a întins o masă pentru a sărbători. Însă toată mâncarea și băutura erau otrăvite, iar toți ucenicii au murit. Locul tragediei se numește astăzi La Morminți. De-a lungul timpului, oamenii s-au încumetat să intre în peșteră ca să caute comoara, dar niciunul nu a supraviețuit încercării. O dovadă a faptului că legenda nu minte, constă în întâmplările de la sfârșitul comunismului. Oamenii locului spun că autoritățile comuniste au venit zile în șir la peșteră și se întorceau cu camioanele încărcate, dar nimeni nu a văzut cu ce. O analiză foarte detaliată a locului se găsește aici.
Peștera Topolnița
Cu lungimea de 17 km, Peștera Topolnița este a doua cea mai lungă peșteră din România și a XVII - a din lume. Se află la câteva zeci de kilometri de Drobeta - Turnu Severin, în zona satelor Marga și Jupânești. Peștera are mai multe intrări, printre care Gura Prosăcului și Gaura lui Ciocârlie. În vizita mea la peșteră am văzut doar Gaura lui Ciocârlie, unde se ajunge pe un traseu de 45 de minute ce pornește de la o casă. M-am ales cu ceva frumos după drumeție: o poză cu pui de vulpe, dar și o întâlnire șocantă cu o viperă cu corn.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu